Jídelna

 

Fotogalerie obědy
Svačiny jídelníček
Obědy Jídelníček

 

Kapacita jídelny: 450 obědů
Počet strávníků: průměrně 360 žáků a pracovníků školy
Doplňková činnost: ŠJ nabízí možnost závodního stravování pro podniky a instituce, průměrně 40 cizích strávníků.

tel: 388 317 794, 724 130 285
e-mail: 
zsvodsj@centrum.cz

Provozní řád ŠJ
Svačiny – pravidla, přihláška
Informace k platbě obědů z účtu
Podrobné informace k přihláškám a odhláškám obědů
Přihlašování, odhlašování, změna obědu přes internet

Školní jídlena umožňuje strávníkům objednávat či rušit obědy prostřednictvím internetu, a to skrze e-meilovou adresu: zsvodsj@centrum.cz. Manipulovat s obědy (přihlášky a odhlášky) lze nejdéle do 7:30 hod. téhož dne. Výběr obědů č.2 se provádí minimálně 2 dny dopředu.

Na měsíc září každého školního roku budou přihlášeni strávníci, kteří chodili na obědy v červnu, zároveň budou zrušeny stravovací zvyklosti (tzn. docházka pouze v určité dny). Změny v docházce a odhlášky je nutno nahlásit co nejdříve (i telefonicky), neboť strávník je automaticky přihlášen na celý měsíc.

Pokud žák onemocní a nestihne si oběd odhlásit včas, má nárok pouze v 1. den nemoci si odnést oběd ve vhodných nádobách ze školní jídelny domů, a to v době určené na výdej! Ostatní dny je nutné obědy odhlásit, jinak se postupuje podle přílohy č. 1 provozního řádu. Odebírat obědy po celou dobu nemoci lze pouze v případě nahlášení u vedoucí ŠJ a zaplacení plné ceny – 62,-Kč. Jinak nelze odebírat obědy po celou dobu nemoci!

Žáci, kteří mají ve školním roce 2017/2018 zájem odebírat svačinky, se musí nahlásit nejpozději do 8. 9. 2017. Platba na měsíc září se provádí hotově, v ostatních měsících lze svačinky hradit inkasem či trvalým příkazem. Výdej svačinek začíná od 11. 9. 2017. Cena svačinky je nově 15 Kč.

Základní informací o školním stravování a odpovědi na vybrané otázky, například: „Obědy jsou moc drahé, Obědy platím a proto mám právo…, Mému synovi nevyhovuje, co dostává na oběd, Syn dostává malé
porce masa, V naší jídelně se vaří podle zastaralých norem, Složení jídelníčku je hrozné..“si můžete přečíst v dokumentu:

CO RODIČE NEVĚDÍ O ŠKOLNÍM STRAVOVÁNÍ

Způsob objednání, výběru a vydání jídla ve ŠJ

V školní jídelně je možnost výběru mezi dvěma jídly. Výběr mezi jídly se provádí prostřednictvím objednávkového boxu. Více o nainstalovaném objednávkovém boxu a upraveném systému výběru stravy se dozvíte kliknutím na fotografie boxu…
V případě, že daný den bude počet objednávek obědu č.2 20 a méně, bude automaticky zrušeno vaření tohoto oběda a objednávka strávníka bude převedena na oběd č.1.

Informace k platbě částky za čip

Cena 115,- Kč za čip na stravování je posuzována jako vratná kauce. Po skončení stravování je nutné čip vrátit nejpozději do 6 měsíců, jinak vratná kauce za čip v hodnotě 115,- Kč propadá a bude použita na náhradu vzniklé škody. (tzn. že tato částka za čip propadá a později již čip není možné vrátit!)

Rozpis výdeje jídel

cizí strávnící
11:00 – 11:30 hod.  – výdej na talíře a do jídlonosičů

žáci a pedagogové
10:45 – 13:45 hod

Strava ve školní jídelně se vydává v hodinách určených ředitelkou školy po dohodě s vedoucí jídelny tak, aby neutrpěla kvalita pokrmů a aby nebyl narušen stravovací režim dětí a provoz školy.

Pokladní hodiny vedoucí školní jídelny

pondělí – čtvrtek
06:30 – 08:00
11:00 – 12:00 a 13:00 – 13:30
pátek
06:30 – 08:00
11:00 – 12:30

V těchto hodinách je vedoucí ŠJ vždy v kanceláři nebo v kuchyni na vyřizování veškeré agendy (mimo případné nemoci nebo školení). V ostatním čase, při nepřítomnosti vedoucí kanceláře, lze vše vyřídit v kuchyni. Na prodej obědů bude vždy stanoven rozpis pokladních hodin zvlášť.

Ceník jídel vařených ve školní kuchyni

Stravování dětí 1. – 4. ročník (7.-10. rok věku) *
24 kč
Stravování dětí 5. – 9. ročník (11.-14. rok věku) *
27 kč
Děti nad 15 let *
30 kč
Pravidelné stravování cizích strávníků
63 kč

* Nově, podle vyhlášky č. 107/2005, se vypočítáva cena obědu dle věku dítěte k 31.8. daného školního roku. Již není směrodatný přímo ročník, do kterého žák nastupuje, ale jeho věk k danému datu.

 

Ceny jídel pro cizí strávníky
Jednorázového stravování skupin

pracovní dny
sobota/neděle
snídaně
45 kč
56 kč
oběd *
63 kč
85 kč
oběd, balíček na cestu
75 kč
večeře
63 kč
85 kč

*  Oběd dospělí. Žáci nad 15 let – 63,- Kč, II. st. 61,- Kč, I. st. 58,- Kč

Hmotnost porcí (g)

1. – 4. třída
5. – 9. třída
Dospělí
+ děti nad 15 let
Bramborový salát
210
240
300
Brambory m. m.
182
208
260
Brambory
175
200
250
Bramborová kaše
175
200
250
Bramb. knedlík
140
160
200 / 5 plátků, dle velikosti
Houskový knedlík
112
128
160 / 4 plátky, dle velikosti
Těstoviny
140
160
200
Rýže
112
128
>160
Čočka
175
200
250
Hrachová kaše
119
224
280
Rizoto
196
224
280
Bramborové šišky
průměr 29 dkg + posyp
4 ks
6 – 7 ks
8 – 10 ks
Zelí kysané
77
88
110

Pruměrná hmotnost porcí

1. – 4. třída
5. – 9. třída
Dospělí
Hovězí maso
50 / 3,8
70 / 4,4
80 / 5
Vepřové maso
60
70
80
Mleté maso
50
60
70
Váhy v syrovém stavu / tepelně upravené
Označování alergenů na jídelním lístku
Od prosince nás čeká novinka, týkající se jídelních lístků.
13. 12. 2014 je legislativně stanoveno datum, kdy je povinností všech výrobců potravin, všech článků veřejného stravování, jako např. Nemocnic, restaurací, školních jídelen, pekáren, prodejen atd. označovat alergeny ve všech potravinových výrobcích.

Školní jídelna je povinna označit vyrobený pokrm alergenní složkou, ale nebude brát zřetel na jednotlivé přecitlivělosti strávníků.není možné se věnovat při výrobě jídel strávníkům s potravinovou alergií jednotlivě, takže případným žádostem nebude vyhověno.

Jídelna má pouze funkci informační tak, jako každý výrobce potravin a pokrmů.

Označení přítomnosti alergenu bude na jídelním lístku označeno číslem označující alergen.Seznam legislativně stanovených alergenů s označením čísla, které je přeneseno na jídelní lístek bude v blízkosti jídelního lístku.
V případě jakýchkoliv dotazů se obracejte na vedoucí školní jídelny 388 317 794.


Seznam potravinových alergenů,
které podléhají legislativnímu označování dle směrnice 1169/11 eu

1) obiloviny obsahující lepek (pšenice, žito, oves, špalda, kamut nebo jejich hybridní odrůdy a výrobky z nich)

2) korýši a výrobky z nich

3) vejce a výrobky z nich

4) ryby a výrobky z nich

5) podzemnice olejná (arašídy)

6) sójové boby (sója) a výrobky z nich

7) mléko a výrobky z něj

8) skořápkové plody (mandle, lískové a vlašské oříšky,kešu, para pekanové ořechy ,pistácie, makadamie a výrobky z nich)

9) celer a výrobky z něj

10) hořčice a výrobky z ní

11) sezamová semena a výrobky z nich

12) oxid siřičitý a siřičitany v koncentracích vyšší 10mg, ml/kg, l, vyjádřeno so2

13) vlčí bob (lupina) a výrobky z něj

14) měkkýši a výrobky z nich